In het kader van het jubileumjaar van 150 jaar Parochie O.-L.-Vrouw gaat op zondag 10 augustus een groot HOEVEFEEST door in de wijk Doffen met een gevarieerd en aantrekkelijk programma. Dat feest is opgezet door de plaatselijke Landelijke Gilde in samenwerking met Heemkring De Linde en met KVLV - OLV-Olen, en gesteund door Erfgoedcel Kempens Karakter.

Deze feestelijkheden willen het boerenleven van weleer doen proeven en gaan door van 10u tot 18uop vier locaties in Gerheze, Doffen, Schrans en Vierhuizen, allemaal bij elkaar gelegen. Je kan er terecht bij de familie Thys-Haemhouts (oude hoeve in Doffen), André Neyens en zonen (paprikabedrijf in Schrans), Jan Verbist (melkvee in Gerheze) en Vic Mertens (tuincentrum in Doffen). Ontdek doorheen die wandelroute verschillende oude ambachten, vergeten groenten, en oude boerenverhalen. Daar zijn ook tal van animaties voor jong en oud, telkens voorzien van drank en versnaperingen.

Dit alles kan je vrij doorlopend bezoeken.

Maar je kan dat ook doen in het voetspoor van Keizer Karel die de standen doorloopt in het volgend programma:

10u30: Intrede van Keizer Karel op de hoeve bij de familie Thys-Haemhouts (Doffen) met overhandiging van een ‘Pot met draa Oere’. In deze hoeve zijn oude beroepen te verkennen zoals hoefsmid, bakker, zeeldraaier en vlegeldorser.

12u: Keizer Karel bezoekt het paprikabedrijf van de familie Neyens-Beirinckx (Schrans), en iedereen kan daar een rondleiding volgen bij de moderne productiemethoden (milieu-vriendelijk) van de groenten in de serres. Daar is ook een imkerstand, en voor de kids is er een kindergrime en animatie voorzien.

13u30: Keizer Karel aanhoort vertellingen van weleer bij de familie Vic Mertens-De l’Arbre op adres Intratuin in Doffen. Groot en klein kan daar komen luisteren naar de ‘Boerenverhalen van weleer’ die aan bod komen in een gemodereerd gesprek met de oudste generatie Mertens in een schilderachtige groene omgeving.

En de winkel van Intratuin staat met ‘vergeten groenten’ ook helemaal in het teken van ‘150 jaar boerenleven’. Een groenexpert leert je groenten kweken op de plantenafdeling, en geoogste groenten kan je proeven in allerlei hapjes en tapjes op de kookafdeling. Bij de stand Odlo vindt je streekbier en een ‘vergeten maaltijd’ kan je nuttigen in de tuintaverne.

Voor de jongsten is er buitenpret met zaklopen, blikgooien, ringwerpen … en binnen op de dierenafdeling kan je tal van knuffeldieren bewonderen of deelnemen aan een viskeskermis.

15u: Keizer Karel proeft rijstpap op het melkveebedrijf bij de familie Jan Verbist-Ceusters (Minnekeshoeve in Gerheze). Daar zijn – naast het moderne melkveebedrijf - ook landbouwmachines van weleer te zien, en op de velden wordt graan gepikt en gedorst. Kinderen kunnen er ook spelen op een echte stroberg of op een springkasteel.

Vanaf 18u kunnen de aanwezigen mee dansen op het boerenbal in een loods van de familie Verbist.

En om 19u is er uitreiking van de winnaar van de ballonvaart, want bij elk bedrijf kan je deelnemen aan een zoektocht, en daardoor maak je kans op een luchtballonvaart.

Verkeersregeling

Het autoverkeer verloopt die dag in Doffen in enkele richting van de Geelseweg naar de spoorweg toe. In de aanpalende straten aan dat middendeel van Doffen (in Schrans, stuk Vierhuizen, en stuk Gerheze) is geen autoverkeer mogelijk ter hoogte van de deelnemende bedrijven. Parkeerplaatsen worden wel aangegeven. Maar voor bewoners van Olen is een komst met de fiets het meest aangewezen.